Μηχανοκίνητα σκάφη ονομάζονται τα σκάφη τα οποία χρησιμοποιούν την ενέργεια που παράγει κάποια μηχανή για την κίνησή τους. Οι μηχανές αυτές στα μηχανοκίνητα σκάφη είναι τοποθετημένες σε ένα ειδικό δωμάτιο το λεγόμενο μηχανοστάσιο. Το μηχανοστάσιο συνήθως βρίσκεται κάτω από την πλώρη του σκάφους που ονομάζεται επίστεγο. Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα ιστιοπλοϊκά και στα μηχανοκίνητα σκάφη είναι η ότι δεν υπάρχουν τα ίστια δηλαδή τα πανιά.

Τα μηχανοκίνητα σκάφη δεν έχουν μόνο αθλητικό χαρακτήρα και έτσι είναι στη διάθεση όλων προς μεταφορά ατόμων αλλά και πραγμάτων. Χωρίζονται σε σκάφη αγώνων, αλιευτικά, βοηθητικών υπηρεσιών και άλλα. Σαν είδος φέρει τις περισσότερες κατηγορίες και έχει σαν αποτέλεσμα να έχει τις περισσότερες υποκατηγορίες.


Επίσης στα μηχανοκίνητα σκάφη όπως και σε μία κατηγορία ιστιοφόρων, δεν είναι απαραίτητο να έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και γι’αυτό το λόγω ποικίλουν τα μοντέλα και κατ’επέκτασην οι τιμές τους.

Όπως σχεδόν σε όλα τα σκάφη που ταξιδεύουν σε ανοιχτή θάλασσα έτσι και στα μηχανοκίνητα σκάφη είναι απαραίτητη η χρήση φανών ναυσιπλοΐας και σήμανσης. Οι φανοί αυτοί και τα σήματα είναι αναγνωρισμένα σε κάθε χώρα και είναι απαραίτητα για την ασφάλεια κάθε σκάφους. Πέραν όμως από αυτές τις ειδικές σημάνσεις, η κάθε χώρα θέτει κάποιες επιπλέον απαιτήσεις, που πιστεύει πως χρειάζονται δεδομένου της φύσης των υδάτων της. Ανάλογα λοιπόν, με το είδος των σκαφών, υπάρχουν και οι αντίστοιχοι φανοί.

Σε μηχανοκίνητα σκάφη μικρότερα των εφτά μέτρων, ο φανός που πρέπει να χρησιμοποιεί είναι ένας περίβλεπτος λευκός. Σε μεγαλύτερα, μέχρι και δώδεκα μέτρων χρειάζονται τέσσερις φανούς, έναν πλεύσεως εφίστιος, έναν κορώνης, έναν κόκκινο και έναν πράσινο. Σε μικρότερα των δώδεκα μέτρων, χρειάζονται έναν περίβλεπτο λευκό και δύο πλεύσεως, έναν κόκκινο και έναν πράσινο ή έναν περίβλεπτο λευκό και έναν δίχρωμο πλεύσεως. Τέλος στα μεγαλύτερα, μεταξύ δώδεκα με είκοσι μέτρων, χρειάζονται φανοί πλεύσης εφίστιος, κορώνης, ένας κόκκινος και ένας πράσινος ή ένας φανός πλεύσης εφίστιος, κορώνης και ένας δίχρωμος.

Επικοινωνία

διευθυνση

ΛΕΩΦ. ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ ΡΟΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Τηλέφωνο

(+30) 22410 90049

fax

(+30) 22410 96697

email

info@vip-yachts.gr

Στείλτε μας ένα μήνυμα

Όνομα Τηλέφωνο Email